Pretentieus rendeert niet

Een uitstapje naar de Ardennen met het bedrijf om de groep spirit op te krikken. Mooi initiatief en leuk voor de mensen om er even tussenuit te zijn en sommigen wat beter te leren kennen. Enkele weken is er een verbetering van de collectieve resultaten maar al snel hervallen we in de gebruikelijke patronen en schiet er niet veel meer over dan een leuke ervaring.

Groepsactiviteiten, coaching, boomknuffel en laat-je-achterover-vallen-sessies voor de werknemers,  of een optreden van een ‘topspreker met kennis van zaken, hebben wel effect maar enkel op zeer korte termijn. Het duurt niet lang voor het positief effect weg smelt zoals sneeuw voor de zon.

Plan C

Jammer van de tijd en de investering…..

Graag zou ik het hier willen hebben over één bepaalde waarde die bij een echte teamplayer aanwezig moet zijn. Natuurlijk zijn er verschillende persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden die spelen. Maar deze ene eigenschap is bepalend voor het creëren van een vertrouwen tussen mensen dat nodig is om hun samenwerking op een hoger niveau te tillen. Elke organisatie die inzet op teamwork kan best deze deugd die bescheidenheid noemt, integreren in de bedrijfscultuur en hierover expliciet communiceren.

Plan C

Waarom is bescheidenheid een ‘winner’ en pretentie een ‘loser’ 

Zoals we wel weten is het noodzakelijk om elkaar te vertrouwen om samen iets te bereiken. Daar draait eenvoudig gezegd effectieve samenwerking namelijk om. Je zal weliswaar iemand pas ten volle vertrouwen als die persoon zich bescheiden en aldus kwetsbaar durft op te stellen met zowel zijn sterktes als zwaktes. Als iemand zijn zwaktes voor jou probeert achter te houden, kan dit de indruk wekken dat zijn intentie niet in het belang is van jullie beiden en dat jouw zwaktes zouden kunnen misbruikt worden in het belang van de andere. Zonder vertrouwen kan er geen sprake zijn van goed teamwork.

Van de andere kant wil ik ook aantonen dat pretentieus zijn contraproductief is. Iemand die pretentieus is krijgt een status van onbetrouwbaar of ‘niet te vertrouwen’. Hij/zij  is niet transparant over zijn/haar zwaktes omdat deze mogelijk in de vroege levensjaren misbruikt zijn geweest. Pretentieus gedrag kan dan een gevolg zijn om deze zwaktes die hem/haar onzeker hebben gemaakt, te verdoezelen. Niemand wil eigenlijk samenwerken met iemand die onzeker is van zijn zaak omdat zo de kans op succes verkleint. Een pretentieus iemand ziet paradoxaal genoeg bescheidenheid  als een teken van onzekerheid.

We stellen vast dat in meerdere ondernemingen nog steeds ego’s leidinggevende functies innemen. Stilaan wordt duidelijk dat zij in dit tijdperk hiervoor de prijs gaan betalen. 

Wil jij dat een effectieve samenwerking een belangrijk onderdeel van je bedrijfscultuur wordt?

Contacteer ons