Wat beweegt ons?

Om mensen in beweging te krijgen is het belangrijk dat we het proces van bewustwording begrijpen. Dit zelfinzicht belichten we in 3 fasen. Enkel als we deze fasen herkennen en begrijpen, kunnen we zowel bij onszelf als bij anderen ingrijpen in het proces.

Het is belangrijk om te weten dat wij gestuurd worden door emoties die op hun beurt geleid worden door onze waarden en normen.

Wat stuurt ons?

Fase 1: Gewaarworden en identificeren van emoties

Het herkennen van bepaalde symptomen die eigen zijn aan een emotie is niet altijd evident. Indien we een emotie niet identificeren praten we over een blind spot in ons brein. Dit zijn emoties die niet geaccepteerd werden tijdens een bepaalde periode in ons leven. Het kost soms jaren oefening en inspanning om goed te worden in het leren herkennen van deze blinde vlekken.

Fase 2: De redenen van emoties achterhalen

Als we bewust zijn van een bepaalde emotie dienen we ook te achterhalen waarom we deze emotie ervaren.  In deze fase wordt duidelijk waarom je bepaalde gevoelens ervaart.  Pas als we de grondoorzaak hebben achterhaald, kunnen we naar de volgende fase.

Fase 3: dieper graven naar het waarom

Waarom beschouw je iets als een succes of mislukking? Het antwoord vinden op dit soort vragen is de derde fase van ons zelfbewustzijn. We graven dieper naar het waarom en proberen op deze manier onze eigen waarden en normen te achterhalen. Waar voelen wij ons goed bij? Welke waarden geven zin aan ons handelen? Deze fase is belangrijk voor de ontwikkeling van je identiteit.

Conclusie:

Het is belangrijk om te weten dat wij gestuurd worden door emoties die op hun beurt geleid worden door onze waarden en normen.
 

Als we in staat zijn om mensen te verzamelen met gedeelde waarden en gelijkaardige maatstaven kunnen we de basis leggen voor een doelgerichte samenwerking. De maatstaven moeten echter afgestemd worden omdat deze zeer verschillend kunnen zijn afhankelijk van de perceptie. Vriendelijk zijn of respect tonen kan bijvoorbeeld verschillende invullingen hebben.

Om de motivatie van bepaalde handelingen te begrijpen, moet je je gedrag onder de loep nemen. Het vereist simpele vragen aan jezelf die tot ongemakkelijke antwoorden kunnen leiden. Als we eerlijk zijn met onszelf en onze verantwoordelijkheid opnemen dan kunnen we onze achterliggende waarden blootleggen. Mogelijk is er een update nodig ;-)